Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

четвртак, 10. септембар 2015.

BRODIĆI OD PLAVOG PARADAJZA





Obožavam plavi paradajz i najviše volim punjen bilo povrćem ili nadevom po želji. Ovo jelo da napravim me inspirisala kuvarigrica  Ajme koliko nas je.


Ovomesečna domaćica je Jelena, autorka bloga: Jelina jela,











POTREBNE NAMIRNICE:


 - 3 komada plavog paradajza
-  100 g suve slanine
- 1 mala tikvica
- 3 manja paradajza
- 4 male sveže smokve
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašika  ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA
- 3 dcl maslinovog ulja
- 1 šaka krupno seckanog vlašca
- 1 komad jaja
- 3 kašike vrhom pune kisele pavlake
- 1 kašičica belog luka u granulama




























 PRIPREMA:


Plavi paradajz oprati, osušiti i preseći na pola vodoravno da se dobije 6 polovina. 
Zagrejati teflonski tiganj, dodati maslinovo ulje i staviti polutke plavog paradajza, okrenute sečenom stranom dole, da se prži. Kada porumeni okrenuti ga da se proprži i sa druge strane. Ulje dodavati po malo, tek da tiganj ne bude suv, a pošto plavi paradajz upija dosta masnoću količina ulja je proizvoljna.
Pržene polutke plavog paradajza izvaditi na tanjir i ostaviti da se prohlade.
U isti tiganj dodati suvu slanininu iseckanu na male štapiće, kurkumu, ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA. 
Dodati još malo ulja i pustiti da se slanina i začini proprže da slanina porumeni. Ubaciti sečenu tikvicu, paradajz, crni luk na kockice i smokve presečene na četvrtine. Promešati i prodinstati da povrće omekša, ali pazite da se ne raspadne. Ako je potrebno dodati još morske soli. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Sada izdubiti polutke proprženog plavog paradajza. Izvadjeno meso plavog paradajza iseći na kockice i pomešati sa već pripremljenim povrćem, dodati vlašac, sve promešati. 
Izdubljene polutke, brodiće, plavog paradajza poredjati u vatrostalnu činiju i puniti ih nadevom od povrća. 
U tiganj u kojem ste spremali nadev od povrća izlomiti jaje, umutiti, dodati kiselu pavlaku i sve dobro sjediniti. Preliti brodiće od plavog paradajza i staviti u rernu da se zapeku.
Servirati kao glavno jelo uz prilog po želji. U mom slučaju je to bio krompir pire.

















Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.