Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

недеља, 8. април 2018.

HRISTOS VASKRSE - VAISTINU VASKRSE!












                                           HRISTOS VASKRSE  -  VAISTINU VASKRSE!

 

 

           Uskrs ili Vaskrs je hrišćanski praznik, kojim se obeležava vaskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih. Ovaj praznik se praznuje 3 dana i svake godine se datum menja s tim što mora da bude u nedelju i to u periodu od 4. aprila do 8. maja. 
          Ovaj praznik je poznat po lepim običajima a to je farbanje jaja i darivanje istih. Jaje je simbol života a crveno jaje je radost i blagostanje i zato se crveno jaje smatra čuvarom kuće. Jaja se farbaju na Veliki petak ali nije greška ako to uradite i na Veliki četvrtak ili Veliku subotu. 
          Prvo ofarbano jaje treba da je crvene boje i ono se ostavlja kao čuvar kuće, do sledeće godine. Tada se jaje od prethodne godine zakopa ispod vinove loze ili plodnog drveta a zameni ga novi čuvar kuće. Jaja mogu da se farbaju u razne boje ili šaraju.







           Za Uskrs treba na stolu da stoji činija sa ofarbanim jajima. Ukućani a prvo domaćini tucaju se jajima izmedju sebe. Tog dana se prvo jedu kuvana ofarbana jaja posle toga se pristupi Uskrsnoj trpezi sa raznim djakonijama.






           Jaja se daruju svakom gostu, koji vam tog dana dodje u kuću ali i ako odlazite u goste treba poneti na poklon za domaćine i ukućane kuće u koju idete ofarbana jaja.
           Posle sedam dana, tj. u prvi ponedeljak posle Uskrsa je Pobusani ponedeljak ili Uskrs za mrtve. Tog dana se posećuju grobovi mrtvih i poklanjaju ofarbana jaja. Tada treba zapaliti sveće i srediti grobove. Na groblje se nose ofarbana jaja koja se poklanjaju. 







                                                                             HRISTOS VASKRSE  -  VAISTINU VASKRSE!

 





        

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.