Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

недеља, 5. март 2017.

HLEB OD VIŠE VRSTA BRAŠNA












Volim da pravim hlebove, bilo sa kvascem ili bez, i uvek je to bilo nešto drugačije. Nisam nikada napravila dva puta isti hleb. Ovo jedan od mojih hlebova sa više vrsta brašna. Jeste da stoji oko 4 do 5 sati ali je super mekan i sutradan i ne mrvi se, što je jako važno. Prvi put da sam hleb hladila naopako okrenut na rešetku i ne pokriven. Mislim da ovo ima veze sa sve ukupnim učinkom na kraju, a možda i ne.

















POTREBNE NAMIRNICE:

- 2 šolje (2dl) brašna od spelte meko
- 1 šolja         brašna od spelte integralno
- 1 šolja         brašna od heljde integralno
- 1 šolja         brašna od ovsa integralno
- 3 kašike pšeničnih klica
- 2 kašičice sitne morske soli
- 1/2 svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica jabukovog sirćeta ili soka od limuna
- 3 dl tople vode
- 3 kašike susama














PRIPREMA:


U odgovarajuću posudu, malo veću, stavite sve suve sastojke. Kvasac ako je svež rastopite ga u malo tople vode a ako je suv stavite ga direktno u brašno. Dodajte mokre sastojke, s tim što svu količinu vode nemojte odmah da dodajete već ako bude bilo potrebe. Varjaćom sve umešajte da dobijete kompaktnu, lepljivu loptu. Pospite preko testa kašiku ulja, pokrite i ostavite da se odmara. posle nekih sat ipo promešajte testo, opet pokrite i ostavite i tako još 2 puta. Kod trećeg mešanja testo preručite u uskih pleh obložen papirom za pečenje, poravnajte, namažite hladnom vodom,  pospite obilato susamom i ostavite da stoji dok se ne duplira. Zagrejte rernu na 200 C stepeni, sa uključenim ventilatorom, i obavezno stavite posudu sa vodom, radi stvaranja pare u toku pečenja. Nadošlo testo zasecite oštrim nožem. Testo će malo da padne ali ništa strašno. Stavite ga u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta. Hleb izvadite iz rerne i kalupa, odvojite papir i okrenite ga naopako i tako stavite na rešetku da se hladi. Kada se ohladi vratite ga u prvobitni položaj, secite na parčiće i poslužite.
Hleb izgleda kao da je pregoreo,ali nije to tako treba, jer boju mu daju integralna brašna. Hleb je mekan i sutradan, i ne mrvi se.













Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.