Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 18. август 2015.

GOCINA TORTA











Torta učestvuje u igrici Ajme koliko nas je..,  sa temom jagode.



POTREBNI SASTOJCI:



Za 3 kore:





-          4 komada jaja (posebno belance – posebno žumance)

-          250 g šećera

-          10 kašika hladne vode

-          300 g brašna

-          1 kesica vanilin šećera

-          1 kesica praška za pecivo





Za fil:





-          6 kašika brašna

-          3 kašike gustina

-          10 kašika šećera

-          5 dcl mleka

-          250 g margarina za filove

-          3 kesice vanilin šećera

-          3 žumanca



Još je potrebno:





-          500 g jagoda zamrznutih

-          3 kesice šlag krema belog

-          po uputstvu sa kesice mleko





















PRIPREMA:





U odgovarajućoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šam. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilom uz postepeno dodavanje hladne vode kašika po kašika i stalno mućenje mikserom. Dodati brašno i prašak za pecivo i promešajte. Dobićete zrnastu masu. Sada umešajte šam od belanaca polako da belanca ne spadnu. Ovu penastu masu sipajte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Peći na 200C stepeni dok kora ne porumeni i odvoji se od papira. Možete čačkalicom da proverite da li je pečeno pa ako je čačkalica suva izvadite koru iz rerne. Ostavite da se ohladi i odvojite je od papira. Dobijenu koru presecite vodoravno tako da dobijete 3 kore.



Za fil brašno, gustin i šećer sa vanilom razmutite u mleku da nema grudvica. Stavite na ringlu i na tihoj vatri uz stalno mešanje žicom skuvajte krem. Kada se krem zgusne sklonite sa vatre i u vruće dodajte margarin i žumanca i mikserom umutite.



Jagode otopite i izgnječite. Ostavite nekoliko zamrznutih za dekoraciju.



Na tacnu stavite koru i nanesite polovinu jagoda sa sokom i ravnomerno ih rasporedite. Nanesite trećinu žutog fila i stavite drugu koru. Ponovite postupak sa jagodama i filom i stavite treću koru koju pokvasite sokom od jagoda. Nanesite ostatak fila preko cele torte.



Umutite šlag po uputstvu sa kesice i nanesite neravnomerno na celu tortu. Ukrasite zamrznutim jagodama pre služenja. Tortu stavite da se hladi do sutradan.










Ohladjenu tortu secite na parčiće i poslužite.







Prijatno!




Savet: ako volite više slatko možete da povećate količinu šećera u filu.

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.