Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

четвртак, 22. фебруар 2018.

OKRUGLI INTEGRALNI HLEB











Još jedan od hlebova u mojoj kolekciji. Probajte, sigurno će vam se dopasti.






POTREBNE NAMIRNICE:

- 2 šolje meko speltino brašno ( šolje od 2 dl)
- 3 šolje  integralno pšenično brašno
- 2 šolje meko heljdino brašno - 1 šolje belog brašna
- 1 kvasac (suvi ili svež)
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- 2+2 kašike maslinovog ulja
- 3 šolje surutke
- 1 šolja tople vode
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašike ovsenih pahuljica













PRIPREMA:

Sva brašna staviti u sito i prosejati.
U jednu posudu staviti sve suve sastojke i promešati kašikom. Dodati mokre i sve sjediniti u kompaktnu smesu. Biće malo redja ali tako treba. Prelijte drugim delom ulja i ostavite 3 do 4 sata da fermentiše, s tim što na svakih pola do sata, čim se malo podigne, promešati testo. Nadošlo testo bez mešanja prebaciti u okrugli kalup ili tepsiju, koji ste obložili papirom za pečenje.  Namazati hleb vodom i posuti ovsenim pahuljicama, koje malo rukom utisnite u testo da bi se zalepile. Ostaviti hleb da nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom. Staviti hleb da se peče ali smanjite temperaturu na 170 C stepeni i pecite hleb oko 50 minuta. Pečen hleb izvaditi i zamotati u papir na kojem se peko a preko stavite kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi. Od ove količine se dobiju 2 tanja hleba ili jedan deblji. Hleb poslužite sečen na parčiće uz priloge po želji. Ovaj hleb je dobar i sutradan i ne mrvi se.
Meko heljdino brašno ako ne nadjete u prodavnici možete sami da napravite tako što pečena zrna heljde sameljete u mlinu za kafu.








Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.