Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 10. фебруар 2017.

PIHTIJE










  Recept učestvuje u igrici  ajme koliko nas je

Pihtije su jelo koje se obavezno pravi za praznik Bogojavljenje, koji je 19. januara. Moja majka ih je pravila pod obavezno a ja ne uvek, mada se trudim da to ispoštujem. Možda nekome izgleda komplikovano pravljenje pihtija, ali nije. Vrlo je jednostavno, jedino je dug proces kuvanja, a to i nije tako strašno jer ne morate da im dežurate da ne zagore. Dovoljno je da povremeno proverite ako je voda ukuvala da dodate tečnost da bi meso moglo da se kuva.










POTREBNE NAMIRNICE:


- 500 g suva svinjska rebra
- 2 komada suvih svinjskih papaka
- 2 komada suvih svinjskih repova
- 1 komad suve svinjske butkice ili kolenice
- 1 komad sirovo svinjsko uvo
- 4 komada sirovih svinjskih papaka
- 500 g sirove juneće kremenadle
- 1 komad crnog luka
- 2 komada veće šargarepe
- 4 komada lovorovog lista
- 10 komada bibera u zrnu
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 3 kašičice aleve paprike


















PRIPREMA:


Meso lepo očistiti i oprati. Povrće takodje. Staviti sve u veću posudu, u mom slučaju je to bila vangla, jer nemam tako veliku šerpu, i sve preliti vodom. Poklopiti i staviti na šporet da se kuva nekoliko sati, odnosno dok se meso ne raspadne i odvoji od kostiju. U toku kuvanja proveravajte pa ako je voda uvrila dodajte koliko je potrebno da meso bude prekriveno. Kada se meso skuvalo sve procedite kroz sito. Tečnost sačuvajte a meso ostavite da se ohladi. Odvojite meso od kostiju i kožurica i dobro ga rukama usitnite. Ovakvo usitnjeno meso stavljajte u kutije da pokrije dno. Po želji posuti belim lukom u granulama ili peršun. Ovaj puta sam dodala samo beli luk u granulama a prošle godine i peršun. Sada nalite preko mesa procedjenu tečnost, u kojoj se meso kuvalo, da ga prelije, otprilike za jedan do 2 santimetra. Ostavite da se ohladi i stegne. Seći na kocke, posuti alevom paprikom i poslužiti kao hladno predjelo ili glavni obrok.











Pihtije spremane prošle godine u koje sam dodala peršun.














Prijatno!




2 коментара:

  1. Hvala Dubravka. Suprug i ja obožavamo pihtije ali ih kuvam samo jednom godišnje. Volimo kada imaju puno mesa a manje vode. Sećam se kako je moja mama to nekad kuvala ali kod nje su pihtije imale veći sloj vode a na taj način se dobija na količini. Takva su bila vremena, živelo se od jedne plate na nas četvoro. Doduše sada od jedne plate ili penzije, žive dvoje ali jednom godišnje mogu sebi da priuštim da napravim bogate pihtije. Inače na hrani ne štedim ali se hranimo zdravo i pravom hranom a to može svako sebi da priušti ali ako se hraniš tako što sve kupiš gotovo u prodavnici onda treba puno novca za život.

    ОдговориИзбриши

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.