Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 15. август 2016.

RAŽENE POGAČICE












Jednostavne pogačice, ili lepinjice, od raženog brašna, mogu da se jedu same ili da se nafiluju kao sendvič i odlične su za doručak.





POTREBNI SASTOJCI:


  • - 600 g raženo integralno brašno
  • - pola kocke Alfa kvasca
  • - 1 mala kašičica soli
  • - 1 mala kašičica šećera

  • - 3 kašike maslinovog ulja
  • - 300 ml topla voda
  • - malo gustina ili mekog raženog brašna 



PRIPREMA:




U posudu u kojoj će te mesiti pogačice, izdrobite kvasac, dodajte šećer i 1 dl tople vode, promešajte da se kvasac otopi.

Dodajte integralno raženo brašno, so, topla voda i pola maslinovog ulja i mikserom, nastavcima za testo, zamesite testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna ili vode u zavisnosti od toga da li se testo lepi ili je suvo. Treba da se dobije kompaktna lopta od testa koja se odvaja od posude. Preko testa prelijte ostatak maslinovog ulja i pokrite posudu providnom folijomi ostavite da se testo udupla.

Testo izvadite iz posude i na radnoj površini, koju ste posuli sa malo gustina ili mekog raženog brašna testo podelite na komadiće veličine jajeta. Provaljajte ih dlanovima da se dobiju loptice.

Pogačice složite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da testo ponovo naraste. Premažite ga hladnom vodom i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 C stepeni oko 15 do 20 minuta.

Kada porumene izvadite ih iz rerne, poprskajte vodom i pokrite ubrusom. Ostavite da se prohlade.



Količina vode je odokativna jer integralno brašno drugačije upija tečenost. Testo može da se ostavi u frižideru, pokriveno, i da se koristi po potrebi, nešto kao ludo testo.










 Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.