Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 8. јул 2016.

PITA SA TIKVICAMA I HELJDOM













Sada je sezona tikvica. Iskoristite to i napravite ovu zdravu pitu sa tikvicama i heljdom, koja može da se jede i ako ste na hrono ishrani.







POTREBNE NAMIRNICE:


- 300 g tikvica  (krupno rendana)
- 5 komada jaja
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica origana (sušeni ili svež)
- 50 ml maslinovog ulja
- 150 g kukuruznog griza
- 250 g integralnog ovsenog brašna
- 1 šolja pečene heljde u zrnu (2dl)
- 1 kesica praška za pecivo
- pola veze svežeg peršuna
- 3 kašike belog ili crnog susama





JAJA SA ZAČINIMA









SMESA OD TIKVICA I HELJDE








GOTOVA PITA






PRIPREMA:


Heljdu dobro operite u nekoliko voda. Nalite je vrućom vodom i ostavite preko noći. Sutradan je ocedite od vode i ostavite sa strane.

U odgovarajuću posudu izlomite jaja, dodajte sitnu morsku so, mleveni kim, origano i maslinovo ulje. Jaja umutite ručno žicom za mućenje.

Tikvicu očistite od kore ako nije mlada, inače ne morate da je ljuštite, i narendajte je ručno na krupno rende ili ako imate multi-praktik još bolje je jer tada tikvica tokom rendanja bude više suva. U rendane tikvice dodajte oba brašna, prašak za pecivo i prstohvat sitne morske soli. Sve promešajte da brašno pokupi višak tečnosti, koju su pustile tikvice. Dodajte ocedjena zrna heljde, iseckani peršun i umućena jaja sa začinima. Sve dobro promešajte da se poveže.

Pripremite manji četvrtasti pleh, iki kalup oblika po želji, koji ste obložili papirom za pečenje. Izlite smesu za pitu, pospite je susamom i stavite u rernu zagrejanu na 200 C stepeni da se peče oko 30 minuta. Kada pita porumeni i odvoji se od papira za pečenje gotova je. Možete da proverite pomoću čačkalice, zabotite je u testo, koja ako je suva kada je izvadite ukazuje da je pita pečena ako nije vratite je da se dopeče.

Pitu izvadite iz rerne, pokrite i ostavite nekih 15 minuta da se prohladi. Isecite pitu na kocke i poslužite, po želji, uz kiselu pavlaku ili bez.
















Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.