Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

недеља, 8. мај 2016.

KOLJIVO - SLAVSKO ŽITO





Pored Slavskog kolača još jedno veoma važno obeležje Krsne slave je Koljivo-Slavko žit6o. Žito je simbol večnog života i povezuje žive i preminule članove porodice. Takodje je i simbol vaskrsenja, jer zrna pšenice, koja su posejana, donose novi život. Koljivo se prinosi u slavu Božju, čast svetitelja, koji se slavi, za pokoj duša umrlih predaka i srodnika, koji su tu Slavu slavili i predali je svojim potomcima. Slavsko žito se zajedno sa Slavskim kolačem i svećom nosi u crkvu na dan slave. Osvešteno žito se poslužuje svima koji dodju u kuću na dan slave i požele srećnu slavu domaćinu.











POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g pšenice belije
- 500 g šećera u prahu
- 500 g mlevenih oraha + nekoliko polutki
- 2 kesice vanilin šećera

- 1 kesica mlevenog morskog oraščica (može i ceo oraščić, koji istružete na malo rende)
- 50 g šećera u prahu za posipanje

















PRIPREMA:


Žito očistite od nečistoća, operite i potopite u vodu i ostavite preko noći. Sutradan ocedite vodu i nalite u žito svežu vodu. Stavite da se kuva. Prvu vodu basiti, naliti ponovo drugu i tako još dva puta. Posle toga ostavite da se u poklopljenom sudu žito kuva oko 1 sat. 
Kada žito omekša i bude kuvano skloniti sa ringle i ostaviti tako poklopljeno dok se ne ohladi. Za to vreme će žito dodatno da nabubri i rascveta se. Žito ocedite kroz cediljku i operite hladnom vodom. Prebaciti žito na kuhinjsku krpu da se dobro ocedi i osuši.
Orahe sameljite i ostavite sa strane malo mlevenih oraha i nešto polutki za ukrašavanje žita. 
Suvo žito sameljite na mašini za meso ili u blenderu. U mom slučaju je žito mleveno u blenderu. Dodajte šećer, mlevene orahe, vanilin šećer i morski oraščić. Sve u blenderu dobro sjedinite a ako radite bez blendera onda žito umesite rukama.
Ovako spremljeno žito preručite u posudu iz koje će te služiti koljivo. To može da bude okrugli tanjir ili specijalna činija ili posuda za Slavsko žito. Lepo žito oblikujte, pospite ga mlevenim orasima i prah šećerom i ukrasite polutkama oraha.
Umešeno žito može da se oblikuje u kuglice, uvalja u mlevene orahe i tako posluži.










SREĆNA SLAVA!





Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.