Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 12. фебруар 2016.

ČIPS I BRAŠNO OD BUNDEVE











POTREBNE NAMIRNICE:



- 1 bundeva sorte koja ima meso suvo 













PRIPREMA:


Bundevu operite, obrišite, isecite na manje komade, oluštite i očistite od semenki. Ponovo je operite i osušite.
Nožićem za čišćenje povrća ali onim sa širim sečivom i malo zakrivljenom drškom skidajte delove bundeve u listiće.
Uključite rernu na 100 C stepeni, sa ventilatorom, i ostavite da se zagreje.
Na plitki pleh od rerne stavite papir za pečenje i poredjajte deo bundeve. Stavite u rernu da se suši. Kada deo bundeve postane suv i skupi se u spiralice, još uvek bundeva nije suva, sklonite na jednu stranu pleha a na drugu stavite novu količine bundeve za sušenje. Dok se druga tura polu osuši prva bude gotova i nju izvadite i opet ponovite postupak dok ne osušite svu bundevu. 
Ovako osušenu bundevu koristite kao zdravu grickalicu ili sameljite u mlinu za kafu i dobićete brašno od bundeve, koje možete da koristite kao dodatak hlebu, raznim namazima ili jelu. Stavite brašno u teglicu dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom samo povremeno protresite teglicu jer hoće da se zgrudva. Zato je bolje da meljete male količine pa kada potrošite da sameljete opet, nego sve odjednom. Od jedne bundeve od nekih 2 kg sam dobila brašno za malo više od pola ove male teglice. Medjutim, ona je izdašna jer iako kada se samelje izgleda malo to je u tvari čista bundeva, kao koncentrat i ne treba puno da bi se postigao odredjeni ukus.
Ovu bundevu sada sam jako brzo osušila ali je sama po sebi bila dosta suva, inače ja gajim samo tu vrstu bundeve, neznam kako se zove. Nije vodena i odlična je za kolače, pite a i za čips ili brašno od bundeve.  Kao čips je najbolja još dok je vruća, kasnije postaje malo žilava ali meni ne smeta. Kada je sameljem dobije se odlično brašno koje je jako zdravo. 












Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.