Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 6. јул 2015.

LEŠNIK TORTA SA VOĆEM
















Torta učestvuje u kuvarskoj igrici Ajme koliko nas je  sa temom jagode.


POTREBNE NAMIRNICE ZA 3 KORE:


-  9 belanaca
- 9 kašika šećera
- 6 žumanaca
- 15 kašika lešnika mlevenih
- 3 kašike brašna
- prstohvat soli
- 3 kašike ulja
- 1,5 kesica praška za pecivo 



POTREBNE NAMIRNICE ZA KREM:


- 1 l mleka
- 3 žumanca
- 6 kašika gustina
- 4+6 kašika šećera
- 3 kesice vanilin šećera ili 3 kašike tečne vanile
- 1/2 bočice ekstrata od jagode
-  12 kašika mlevenih lešnika
- 1 puter (125 g )




I JOŠ JE POTREBNO:


- 300 g jagoda zamrznutih
- 300 g ribizli crvenih zamrznutih
- 500 ml slatke pavlake




PRIPREMA:


Lešnike propeći u rerni i kada ljuska počne da menja boju izvadite ih i kad se malo prohlade skinite trljanjem kroz dlanove ljusku i sameljite ih u secku ili mašini za orahe. 








Odvojiti belanca od žumanaca. Mikserom mutiti belanca sa malo soli i postepeno dodavati šećer. Kada se dobije masa koja ne curi dodati jedno po jedno žumance i dalje mutite ali manjom brzinom. Dodati ulje, mlevene lešnike i brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano promešati žicom da belance ne bi spalo.








Za pečenje kora koristite plitki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Na papiru sa donje strane obeležite konture srca pomoću modle za torte u obliku srca, a ako nemate modlu uradite to otprilike. Pripremite ovakva 3 papira.  Sa gornje strane papira nanesite trećinu smese za kore i stavite u rernu zagrejanu na 180C setepeni i pecite 10 do 15 minuta.










Pazite da kore ne potamne, treba da ostanu bele. Ispeći 3 ovakve kore. Kada se prohlade odvojiti ih od papira za pečenje. Pomoću modle za torte u obliku srca doterajte kore tako što će te da uklonite višak testa da bi dobili 3 iste kore u obliku srca.










Sada napravite krem. U dublju šerpu stavite mleko sa 4 kašike šećerai vanilom da se greje. Žumanca umutiti sa 6 kašika šećera da pobele, dodati gustin i malo mleka, koje ste odvojili od ukupne količine mleka pre zagrevanja, sve dobro sjedinite.










Pre nego što mleko počne da vri sklonite šerpu sa mlekom sa šporeta i lagano sipajte u masu od žumanaca i gustina mešajući žicom. Kada se sve lepo sjedini preručiti u šerpu i vratite na ringlu da se skuva. Kuvati kao puding i kada se krem stegne i počne da odvaja od posude onda je kuvan. Sklonite sa ringle dodajte puter i umešajte u krem da se otopi. Krem  podeliti na 5 delova s tim što u 2 dela dodajte ekstrat od jagode što će mu dati ukus jagode i boju a u tri dela dodajte mlevene lešnike.







































Staviti prvu koru na tacnu i na nju naneti otopljene jagode 200 g, koje će ovlažiti koru tako da ne morate koru posebno da kvasite. Preko jagoda nanesite trećinu krema sa lešnicima, poravnajte i polovinu krema sa ukusom jagode.





                       
     











Sada stavite drugu koru i ponovite postupak ali sada sa crvenim ribizlama 200 g.









Stavite i treću koru i nanesite ostatak voća mešavinu jagoda i ribizli. Preko voća stavite treći deo krema sa lešnicima i namažite celu tortu sa svih strana.









        






























Tortu stavite u frižider do sutradan da se ohladi, povežu ukusi i stegne. 
Posebno umutite slatku pavlaku po uputstvu sa pakovanja i nanesite na celu tortu. Ukrasite je okolo a na deo torte stavite krupno seckane lešnike i grančicu ribizli. Vratite u frižider da se dodatno ohladi.
Tortu iseći i poslužiti.







































Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.